Frankenstein

Frankenstein

Mary Shelley

DCP via Movie Transit Kan vises til og med 31.06.2017
National Theatre, London
Svensk tekst

Regi: Danny Boyle
Manus: Nick Dear
I rollene: Benedict Cumberbatch (
kjent fra serien Sherlock, The Imitation Game og Doctor Strange.), Jonny Lee Miller, William Nye, Josie Daxter, Naomie Harris (Skyfall, Collateral Beauty, Our Kind of Traitor, 28 Days Later)

Oscar-vinneren Danny Boyle (Slumdog Millionaire, Trainspotting, 28 Days Later, 127 Hours)  regisserer en visjonær, ny oppsetning av Mary Shelleys klassiker. 

For å kjempe mot sorgen over i miste moren begraver Victor seg i eksperimenter på universitetet. Han utmerker seg i kjemi og andre vitenskaplige fag, og utvikler fort en hemmelig teknikk for å gi liv til ikke-levende gjenstander. Etter hvert begir han seg ut på skapelsen av et menneske, men grunnet problemer med små deler og organer blir skapelsen 2,4 meter og over gjennomsnittet stor. Til tross for sine intensjoner om en vakker spaning blir den grusom å se på, med gule øyne og hud som såvidt skjuler vev og blodårer. Avskydd ved synet av sin egen skapelse flykter Victor og avviser skapelsen når den våknet til live. Mens Victor vandrer rundt treffer han på sin barndomsvenn Henry. Til tross for bekymring for Henrys reaksjon nfl t-shirts for dogs når han ser skapelsen inviterer Victor ham tilbake til leiligheten sin. Heldigvis slipper han unna det problemet, for monsteret har forsvunnet...

Victor blir syk og ved hjelp av sin venn Henry kommer han til hektene. Etter fire måneders bedring reiser han hjem hvor han får vite at broren hans William har blitt myrdet. Justine, Williams barnepasser blir dømt for gjerningen, men Victor skimtet skapelsen sin i hjembyen Geneve ved sin ankomst, og mistenker at den mistenkte fremdeles er på frifot. Hjelpeløs fra å redde Justine innser han at ingen vil tro på historien hans om et monster som drepte broren hans, og sørget for at bevisene pekte i en annen retning.

Herjet av skyldfølelse og sorg trekker Victor seg tilbake til fjellene. Skapningen finner ham og trygler om å få tale sin sak. På en intelligent og veltalende måte nfl t-shirts printest forteller Skapningen om sine første dager i live, alene i villmarken og lærende at folk var livredde og hated nfl t-shirts uk ham grunnet sitt ytre. Mens han bodde i en forlatt byggverk nært en hytte kom han tett på en fattig familie som bodde der. Ved å i hemmelighet samle inn ved og leve i kulissene rundt familien lærte Skapningen seg å snakke ved å lytte til dem, og lese ved å finne en sekk med bøker i skogen. Til tross for sitt skremmende ytre tok han kontakt med familien med et lite håp om å kunne bli deres venn. Han klarte å bli venn med den blinde faren, men resten av familien flyktet i redsel, noe som resulterte i at Skapningen brente ned hytten deres i et raserianfall. Han sverget hevn over sin skaper for å bringe ham til en verden som så åpenbart hater ham, og ved hjelp av Victors dagbok fant han frem til familiens eiendom i Geneva hvor han drepte William og sørget for at Justine ble tatt for mordet.

Skapningen insisterer på at Victor skal skape en kvinnelig ledsager til ham. Han argumenterer ved at som et levende vesen har han en rett til å være lykkelig, og lover at de skal forsvinne til villmarken i Sør-Afrika for godt dersom Victor går med på dette. Skulle Victor derimot ikke gå med på dette truer Skapningen med å drepe alle Victors gjenværende nære og kjære og ikke gi seg før han har knust Victor.

I frykt for sin familie sier Victor motvillig ja, og Skapningen gir beskjed om at han i hemmelighet kommer til å følge med på at prosessen går fremover. Mens han jobber med den kvinnelige Skapningen får Victor en ekkel følelse av at dette kommer til å ende med katastrofe. Hva om hun ikke vil ha Skapningen? Hva om hun er enda mer ondskapsfull? Hva om de får barn og blir en større trussel for mennesker? Opprørt over disse tankene stopper han prosessen av sin nye skapelse en kveld han ser Skapningen i vinduet. Skapningen prøver å konfrontere Victor og tvinge ham til å sette i gang arbeidet igjen, men Victor er overbevist om at Skapningen er ondskapsfull og at dens ledsager og kommer til å bli det, og at de sammen vil utgjøre en trussel for menneskeheten. Victor ødelegger sitt arbeid, og Skapningen sverger å være tilstede på bryllupsnatten til Victor, som tolker dette som en lovnad om å drepe ham når han endelig finner lykken.