Tryllefløyten – Die Zauberflöte

TRYLLEFLØYTEN - DIE ZAUBERFLÖTE

Mozart lekne mesterverk er en historie for hele familien, her fremført på engelsk. Fuglefangeren Papageno og prinsen Tamino ender opp med å få i oppdrag å redde den kidnappede prinsessen Pamina fra den onde Sarastro. Fargerik oppsetning med fantasifulle kostymer og nydelig scenografi!

Live fra Metropolitan Opera NY.

Dato: 14.10.2017

Tidspunkt: 19:00

I et mystisk land mellom solen og månen blir Prince Tamino jaktet på av en orm. Han blir reddet av tre kvinner som er i tjeneste hos Nattens Dronning. Når de forlater åstedet kommer fuglefangeren Papageno inn, og forklarer Tamino at han får mat og drikke fra de tre kvinnene mot fugler, og hevder at det var han som drepte ormen. De tre kvinnene kommer tilbake med et portrettbilde av datteren til Dronningen, Pamina, og forteller at hun blir holdt fanget av den onde Sarastro. Deretter setter de hengelås på munnen til Papageno for å forhindre at han lyger. Tamino blir forelsket i Pamina ved første øyekast på portrettbildet. Dronningen dukker opp,  hun sørger over tapet av datteren og ber Tamino redde henne. Kvinnene gir Tamino en magisk fløyte for å garantere hans sikkerhet på reisen. Papageno som skal ledsage ham får magiske sølvbjeller. Tre ånder skal guide dem.
I Sarastros palass forfølger slaven Monostatos Pamina. Han blir skremt vekk når Papageno møter opp, og forteller Pamina at Tamino elsker henne, og er på vei for å redde henne.
ført til Sarastros tempel lærer Tamino fra en prest at det er Dronningen som er ond, og ikke Sarastro, og at Pamina er trygg. Tamino spiller på fløyten og sjarmerer alle dyrene med musikken, og håper at den vil lede Pamina til seg.  Når han hører lyden av Papagenos piper fyker han avgårde for å følge etter lyden. Monostatos og hans menn jakter på Papageno og Pamina, men finner seg hjelpesløse av Papagenos magiske bjeller. Sarastro lover Pamina frihet og straffet Monostatos. Pamina blir fortryllet ved første øyekast av Tamino som blir ført inn i tempelet med Papageno.
Sarastro forteller prestene at Tamino har gått med på å gjennomgå innvielsesritualet. Papageno og Tamino sverges til stillhet. De tre hjelperne til den onde Dronningen dukker opp, og har ingen problemer med å distrahere Papageno fra sin ærbarhet, men Tamino står fast på sitt.
Monostatos prøver å kysse den sovende Pamina men blir jaget vekk av at Dronningen ankommer. Hun gir datteren sin en dolk, og beordrer at hun dreper Sarastro. Pamina sitter igjen med tårer i øynene og blir trøstet av Sarastro som forklarer at han inne ønsker å hevne seg på Dronningen.
Papageno bryter eden om stillhet raskt, og flørter med en eldre kvinne som forsvinner når han spør om navnet hennes. Tamino holder løftet, og knuser Paminas hjerte. Hun kan ikke forstå hvorfor han er stille.
Prestene inforerer Tamino om at han kun har to prøvelser til for å fullføre innvielsesritualet. Papageno som allerede har brutt eden sin er får ikke fortsette. Tryglende for en kone slår Papageno seg til slutt til ro med den eldre kvinnen. Når han lover henne å være trofast forvandles hun til en ung Papagena, og men forsvinner øyeblikkelig.
Fortvilet over Taminos tilsynelatende likegyldighet bestemmer Pamina seg for å avslutte sitt eget liv. Hun blir stanset av tre ånder. Hun finner Tamino og går med ham gjennom ildprøven beskyttet av den magiske fløyten. Papageno blir også reddet fra et halvhjertet forsøk på å avslutte sitt eget liv av de tre åndene som minner ham på at dersom han bruker de magiske bjellene han fikk vil han finne sann lykke. Når han spiller på bjellene dukker Papagena opp, og de to er gjenforent.
Dronningen og hennes tre hjelpere med Monostatos angriper tempelet, men blir beseieret og forvist. Sarastro slutter seg til Pamina og Tamino idet alle hyller gudene Isis og Osiris, og at mot, visdom og ærbarhet seiret.

Lengde: TBA

Komponist: Wolfgang Amadeus Mozart

Liberetto: Emanuel Schikaneder

Språk: Engelsk

Regi: Julia Taymor

Medvirkende:
Dirigent: James Levine
Pamina: Golda Schultz
Queen of the Night: Kathryn Lewek
Tamino: Charles Castronovo
Papageno: Markus Werba
Speaker: Christian Van Horn
Sarastro: René Pape