Tosca

TOSCA

Puccinis drama om en flyktig diva, en sadistisk politisjef og en idealistisk artist har fornærmet og begeistret publikum i mer enn ett århundre. Kritikerne har på sin side ofte hatt problemer med operaens tema, og hvor direkte den er, samt dens dramaturgiske bygning som er mer publikums-vennlig enn mange andre operaer. Disse aspektene har gjort Tosca til et av de få ikoniske stykkene som representerer opera offentlig forstand.

Live fra Metropolitan Opera NY

Dato: 27.01.2018

Tidspunkt: 19

Roma, juni 1800. Cesar Angelotti, an politisk fange på flukt, styrter inn i i Sand'Andrea della Valle-kirken. Han gjemmer seg i ett av kapellen rett før maleren Mario Cavaradossi kommer på jobb for å jobbe på sitt portrett av Maria Magdalena. Maleriet er inspirert av den keiserinnen Attavanti, som Cavaradossi har sett i kirken, men ikke kjenner personlig. Han ble slått av likheten mellom den mørkhårede skjønnheten som er hans elsker, sangeren Floria Tosca, og den blonde keiserinnen Arravanti. Angelotti, som var medlem av Bonaparte-regjeringen kommer ut av sitt gjemmested. Cavardossi kjenner ham igjen, og lover å hjelpe ham, før han følger ham tilbake til kapellet idet han hører Toscas rop fra utsiden. Preget av sjalusi spør hun Cavardossi hvem han har snakket med, og minner ham på at de skal treffes samme kveld. Plutselig kjenner hun igjen keiserinnen Attavanti i maleriet, og beskylder ham for å være utro, men han forsikrer Tosca om at han elsker henne. Angelotti kommer ut fra gjemsel når Tosca går, og man hører kanoner fyres av som et signal på at politiet har oppdaget at en fange har rømt. Angelotti og Cavardossi flykter til malerens hjem. Presents hjelper kommer inn med korguttene som forbereder seg på å synge i en Te Deum for å feire seieren over Napoelon i slaget ved Marengo. Det kommer fort en demper på stemningen idet Baron Scarpia, sjefen for det hemmelige politiet, ankommer og leter etter Angelotti. Tosca kommer tilbake og ser etter Cavardossi, og Scarpia viser henne en vifte med Attavanti-emblemet som han nettopp har funnet. Tosca tror hun har funnet bevis på at hennes elsker er utro, og bryter ut i gråt. Hun sverger å hevne seg og forlater kirken idet den fylles med tilbedere. Scarpia instruerer noen av sine menn til å følge etter Tosca til Cavardossi, som han mistenker at gjemmer Angelotti. Mens menigheten synger Te Deum erklærer Scarpia at han skal få Tosca til å gjøre som han vil.
Scarpia sitter på kontoret sitt på Palozzo Farnese, og fryder seg over å ha Tosca under sin makt. Spionen Spolette ankommer kontoret med nyheter om at han ikke har klart å finne Angelotti. I stedet har han med seg Cavardossi. Mens Scarpia forhører Cavardossi hører man Tosca synge på en kongelig galla i samme bygg. Scarpia sender noen for å hente henne, og hun kommer inn idet Cavardossi blir tatt bort for å bli torturert. Skremt av Cavardossis skriv og Scarpias spørsmål avslører Tosca Angelottis gjemmested. Cavardossi hentes inn, hardt skadet og såvidt bevisst. Når han innser hva som har skjer konfronterer han Tosca, idet offiseren Sciarrone stormer inn for å annonsere at det faktisk er Napoleon som har funnet kampene, et tap for Scarpias side og menn. Cavardossi skriker i full trass mot tyranniet og dras ut for å bli henrettet. Scarpia foreslår rolig for Tosca at han kan la Cavardossi gå dersom hun gir seg selv til ham. Mens Tosca kjemper vekk hans tilnærmelser erklærer hun at hun har dedikert livet sitt til kunst og kjærlighet, og kaller nå på Gud for hjelp. Når Spoletta avbryter seansen insisterer Scarpia at Angelotti har begått selvmord i frykt for å bli fanget. Tosca blir nå nødt til å velge mellom å gi etter eller miste elskeren sin, og godtar Scarpias forslag. Scarpia beordrer Spoletta å forberede en tilsynelatende henrettelse av Cavardossi, som skal befries etter henrettelsen. Tosca krever at Scarpia signerer papirer som sikrer hennes trygghet. Når han har gjort det griper hun en kniv og stikker ham .
Ved daggry venter Cavardossi på henrettelsen på Castel Sant'Angelo. Han bestikker fangevokteren til å levere et avskjedsbrev til Tosca, overvelmet av følelser gir han etter for sin egen fortvilelse. Tosca dukker opp og forklarer hva som har skjedd, og de fantaserer om en felles fremtid i frihet. Når bøddelen møter opp ber Tosca Cavardossi om å iscensette døden troverdig, og deretter gjemmer hun seg. Soldatene skyter og forlater åstedet. Cavardossi beveger seg ikke, opg Tosca innser at Scarpia har sveket henne. Idet Spoletta stormer inn for å arrestere henne unnslipper hun åstedet.

Lengde: ca 3 timer

Komponist: Giacomo Puccini

Liberetto: Giuseppe Giacosa og Luigi Illica

Språk: Italiensk

Regi: Sir David McVicar

Medvirkende:
Dirigent: Andris Nelsons
Tosca: Kristine Opolais
Cavaradossi: Jonas Kaufmann
Scarpia: Bryn Terfel
Sacristan: Patrick Carfizzi