Der Rosenkavalier

DER ROSENKAVALIER

Live fra The Metropolitan Opera i New York

Dato: lørdag 13.05.2017

Tidspunkt: 18:30

Handlingen i denne komiske operaen foregår i Wien i løpet av de siste årene av Habsburgmonarkiet. Marsjallinnen har tilbrakt natten med sin unge elsker, Octavian, som gjemmer seg når en tjener kommer inn med frokost, og blir i gjemsel når høylytte stemmer dukker opp. Den uventede gjesten er Marsjallinnens tremenning, Baron Ochs auf Lerchenau. Mens han stormer inn på rommet skryter han av sine amorøse erobringer, og hans kommende ekteskap med Sophie von Faninal, den unge datteren til en velstående borger. Baron Ochs spør Marsjallinnen om hun kan anbefale en ridder som kan overrekke Sophie den tradisjonsrike sølvrosen som et tegn på denne forlovelsen, hvor Marsjallinnen foreslår Octavian - som ut av det blå, for å unngå å bli tatt på fersken kommer ut fra sitt gjemmested kledd som en tjenestepike. Baron Ochs begynner umiddelbart å vise en interesse for denne tjenestepiken "Mariandel", som kommer seg fort unna idet rommet fylles med salgsfolk. Blant dem er en sanger hvis sang blir avbrutt av en uengihet mellom Baron Orch og en advokat over Sophies medgift. Baronen leier to italienske kvinner, Annina og Valzacchi, til å spore opp den sjenerte tjenestepiken.
Når rommet tømmes blir Marsjallinnen forferdet over tanken på den uhøflige Baronen som skal gifte seg med en uskyldig ung jente, og tenker på sin egen svinnende ungdom. Når Octavian kommer tilbake blir han overrasket over å finne Marsjallinnen i et distansert og melankolsk humør, og for å få henne i et bedre humør erklærer han sin kjærlighet for henne, men alt hun klarer å tenke på er tiden som svinner hen, og forteller Octavian at han en dag kommer til å forlate henne for en yngre kvinne. Såret stormer han av gårde, og Marsjallinnen prøver å rope på ham, men det er for sent. Hun tilkaller tjenestepiken sin, og sender Octavian sølvrosen.
På morgenen for sin forlovelse sitter Sophie spent og venter på at ridderen skal komme med sølvrosen. Octavian møter opp, og gir henne en sølvrose på vegne av Baron Ochs. Sophie blir henrykt og aksepterer rosen, og de to unge menneskene føler en umiddelbar tiltrekning mot hverandre.  Når Baron Ochs møter opp blir hun forferdet over hans uforskammede manerer. Baron Ochs og Sophies far, Faninal, forlater rommet for å diskutere eksteskapskontrakten, og Sophie ber Octavian om hjelp. De omfavner hverandre, men blir fersket av Annina og Valzacchi, som henter Baronen. Overrasket over atlanta falcons Jersey for kids vendingen risper Octavian Baronen med kården sin, og Baronen roper etter en lege. Midt i alt kaoset forteller Sophie faren sin at hun ikke vil gifte seg med baronen, og Octavian får Annina og Valzecchi med på planen sin. Når Baronen er alene og pleier sine sår med ett glass vin sender Octavian Annina til Baronen med et brev fra "Mariandel" hvos hun spør om de skal treffes. Høy på sin egen sjarm er Baronen henrykt over dette forslaget. Han nekter å tipse Annina, og hun bestemmer seg for å få sin hevn.
På Octavians oppfordring gjør Annina og Valzecchi bakrommet på et dårlig belyst vertshus klart for Baronens romantiske møte. Baronen og "Mariandel" møtes for en privat middag, og mens hun sjenert flørter med han er det helt andre ting som foregår i rommet. Groteske syn skremmer vettet av Baronen, hemmelige paneler som flytter på seg, og Annina utkledd som amazon atlanta falcons Jerseys en enke løper inn gråtende og hyler at Baronen er faren til hennes mange barn. Når politiet ankommer hevder Baronen at "Mariandel" er hans forlovede, og når Faninal møter opp blir han rasende på sin kommende svigersønn over å høre dette, og ikke minst han oppførsel, og tilkaller Sophie for å cheap atlanta falcons Jerseys for kids ordne opp i dette før han besvimer og bæres bort. Det forvirrende scenarioet topper seg når Marsjallinnen kommer, og Octavian tar av seg forkledningen mens Marsjallinnen forklarer at det hele var en farse. Han innrømmer nederlaget, og forlater stedet med stedets eier og flere i hælene som skal ha betalt for sine regninger. Alene med Octavian og Sophie sørger Marsjallinen over at hun må miste sin elsker så fort, men samtidig aksepterer hun sannheten. Hun gir en villfaren Octavian til Sophie, og forlater rommet stille. De unge innser at deres drømmer har blitt oppfylt.

Lengde: ca 4 timer 12 minutter

Komponist: Richard Strauss

Liberetto: Hugo von Hofmannstal

Språk: Tysk

Dirigent: Sebastian Weigle
Marschallin: Renée Fleming
Octavian: El?na Garan?a
Sophie: Erin Morley
A Singer: Matthew Polenzani
Faninal: Marcus Brück
Baron Ochs: Günther Groissböck